Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Priprava lantanovega galata iz mešanega sistema reducentov in nitrata
    Zupan, Klementina ...
    Lantanov galat (LaGaO3), dopiran z dvovalentnimi elementi, je ionski prevodnik tako v oksidativni kot reduktivni atmosferi z zanemarljivo elektronsko prevodnostjo in je zato možen material za ... elektrolit za novo generacijo keramičnih gorivnih celic, ki bodo delovale pri temperaturah okoli 800 [kompozitum]C. nastaja v binarnem sistemu La2O3-Ga2O3 kot ena od dveh spojin, druga spojina je La4Ga2O9. Nedopiran lantanov galat smo pripravljali z zgorevalno sintezo iz raztopin v sistemu kovinski nitrati - urea in/ali citronska kislina. Pri sintezi iz reakcijskih zmesi mešanih reducentov poteka sinteza pri višji temperaturi kot pri uporabi enega samega reducenta. Pri sintezah s stehiometrijskim razmerjem med reducentom (ureo ali cintronsko kislino) in nitrati samovzdrževalna reakcija poteče, vendar je temperatura sinteze prenizka za nastanek lantanovega galata. V mešanem sistemu reducentov, kjer predpostavljamo, da ena vrsta kovinskih ionov reagira s citronsko kislino, druga pa z ureo, se reakcija intenzivira. Po sintezi z mešanim reducentom (citronska kislina / urea = 1/3) in po predgrevanju reakcijske zmesi v komorni peči pri 500 [kompozitum]C smo z rentgensko praškovno analizo detektirali lantanov galat. Za primerjavo smo lantanov galat pripravili tudi s kalcinacijskim postopkom iz La(OH)3 in Ga2O3. Perovskitna oblika se prvič pojavi po žganju pri temperaturi 1000 [kompozitum]C.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 3/4, maj-avg. 2004, str. 171-175)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 360362

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 3/4, maj-avg. 2004, str. 171-175)

loading ...
loading ...
loading ...