Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Merilni pristop za optimizacijo ogrevanja jekel v kontinuirni peči = Measuring approach for optimisation of steel reheating in continuous furnace
    Glogovac, Branislav ...
    Prikazani so rezultati meritev parametrov koračne peči za ogrevanje gredic. Po rekonstrukciji transporta gredic je valjarna lahko prešla iz režima ogrevanja s tremi pečmi na ogrevanje z eno samo. Za ... tako zahtevno nalogo je bilo treba posodobiti peč, v kateri se ogreva vložek za obe progi. Z dopolnjevanjem merilne regulacijske opreme in instalacijo računalniškega nadzora je bila izboljšana regulacija parametrov v posameznih conah peči pri normalnem obratovanju ter pri načrtovanih in nenačrtovanih zastojih valjanja. Vse kontrolne meritve pri preiskavi peči so bile izvajane brez motilnega vpliva na normalen potek obratovanja. Količino in oprijemljivost škaje smo analizirali z vzorci jekla, ki so potovali skupaj z gredico skozi peč. Tako je bilo mogoče optimirati razmernik zrak/plin v vsaki posamezni coni peči. Pri preiskavi smo uporabili visoko- in nizkotemperaturno kisikovo sondo ter analizatorje dimnega plina in mešanice zrak-plin. Meritve vsebnosti kisika in ▫$\CO_2$▫ v dimnem plinu po conah peči so pokazale, da je bila pri minimalnem prebitku zraka v gorilnikih vsebnost kisika v vlažnem dimnem plinu od 1 do 2 %. Razmernik zraka v vseh conah peči smo nastavljali glede na rezultate analize dimnega plina. Pri tem je bilo pomembno, da je bil pritisk v izenačevalni coni nastavljen na vrednost 10 Pa. Pri tako nastavljenih razmerah v conah peči je bilo doseženo dobro odpadanje škaje. Odvisno od vrste jekla, temperaturnega profila in storilnosti peči so imele različne koncentracije kisika v peči močan vpliv na količino in lastnosti škaje.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 36, št. 1/2, jan.-apr. 2002, str. 33-36)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2002
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 363615

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 36, št. 1/2, jan.-apr. 2002, str. 33-36)

loading ...
loading ...
loading ...