Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Razvoj modela širjenja med toplim prostim kovanjem
    Knap, Matjaž ...
    Avtomatizacija tehnologije toplega prostega kovanja je bistvenega pomena za izboljšanje gospodarnosti proizvodnje in kvalitete izdelkov, kovanih na hidravlični stiskalnici. Dosedanji modeli ... napovedovanja prostega širjenja so za ta namen presplošni in premalo natančni, kar je bilo potrjeno tudi z njihovo uporabo v programu za simulacijo toplega prostega kovanja HFS (Hot Forging Simulator). Pri razvoju novega modela, ki upošteva večje število vplivnih parametrov, so bili uporabljeni naslednji postopki: spremljanje parametrov in merjenje širjenja vzorcev med fizikalnim simuliranjem v laboratoriju; meritve parametrov kovanja v industriji; analiza lokalnega toka materiala z metodo končnih elementov in obdelava rezultatov meritev in analiz z nevronskimi mrežami. Za napovedovanje prostega širjenja sta bila uporabljena dva načina: funkcijski zapis in napovedovanje z uporabo nevronskih mrež. Natančnost napovedovanja z obema modeloma je veliko večja kot pri sedaj uporabljenem modelu.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 6, nov.-dec. 2004, str. 333-338)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2004
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 365226

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 38, št. 6, nov.-dec. 2004, str. 333-338)

loading ...
loading ...
loading ...