Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Načela ustanovne listine OZN - jus cogens?
    Petrič, Ernest
    V članku je govora o pravni naravi norm in načel mednarodnega prava, ki jih je smatrati za jus cogens, v smislu opredelitve v 53. členu Dunajske konvencije o mednarodnem pravu pogodb ter v kontekstu ... načel, zapisanih v Ustanovni Listin Organizacije združenih narodov (UL OZN). Vprašanje je aktualno glede na to, da je Komisija za mednarodno pravo organ Organizacije združenih narodov (OZN), ki skrbi za progresivni razvoj in kodifikacijo mednarodnega prava, problematiko jus cogens vključila v svoj program. Avtor prispevka kot pogoj za jus cogens postavlja širok in vsebinski, ne le formalni konsenz držav ob hkratnem vrednostnem kriteriju, namreč da neko sicer splošno sprejeto načelo ali normo mednarodnega prava, če naj ima naravo jus cogens, mora varovati neko temeljno vrednoto na sedanji stopnji družbenega razvoja. Ne zadošča zgolj soglasje držav, ne gleda na to, kako široko je. Pomembna je tudi vsebina (content), na katero se konsenz nanaša, če naj ima neko načelo ali norma mednarodnega prava naravo jus cogens. Na podlagi tako zastavljene analize avtor na vprašanje, ali temeljna načela mednarodnega prava, kot izjajajo iz UL, imajo naravo jus cogens, na kar avtor po analizi teh načel in prakse držav, odgovarja pritrdilno. Ugotavlja, da če kaj, potem so prav ta temeljna načela jus cogens, saj za njimi stoji širok konsenz, po vsebini pa varujejo temeljne vrednote sodobnega mednarodnega pravnega reda.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 1, jan.-feb. 2016, str. 71-85, 259-260)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 513762168

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, št. 1, jan.-feb. 2016, str. 71-85, 259-260)

loading ...
loading ...
loading ...