Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Študij razpokljivosti v hladnem v večvarkovnem varu, grajenem s postopkom varjenja pod praškom = A study of the cold cracking in multi-pass weld metal made by a submerged-arc welding process
    Praunseis, Zdravko ; Toyoda, Masao
    Problematika varivosti malolegiranih konstrukcijskih jekel se kaže tudi v fenomenu razpokljivosti v hladnem. V raziskavi je namenjena posebna pozornost nastajanju razpok v hladnem v večvarkovnem ... strjenem varu. Razpokljivost v hladnem v strjenem varu preprečujemo s predgrevanjem, za zagotovitev ustrezne mikrostrukture, s sušenjem oplaščenih elektrod ali praškov in s pogrevanjem zvrnega spoja za izhajanje raztopljenega vodika. Ker predgrevanje pomeni visok strošek pri gradnji zvarjene konstrukcije, je potrebna natančna določitev ustrezne temperature predgrevanja. V raziskavi je predstavljena eksperimentalna določitev temperature predgrevanja večvarkovnega strjenega vara debeline 50 mm, pri kateri ne bo prišlo do pojava razpok v hladnem. Ugotovljeno je, da nastanejo prečne razpoke v hladnem v večvarkovnem strjenem varu, grajenem s polnjeno žico Filtub 128 po postopku varjenja pod praškom (EPP postopek)pri temperaturi predgrevanja, ki je nižja od 7O °C.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 6, nov.-dec. 2000, str. 409-414)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2000
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 6026006

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 34, št. 6, nov.-dec. 2000, str. 409-414)

loading ...
loading ...
loading ...