Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Mikrostrukturne raziskave v binarnem sistemu Sm-Ti
    Saje, Boris ; Spaić, Savo ; Valant, M.
    Z metodami diferenčne termične analize (DTA), svetlobne mikroskopije, vrstične elektronske mikroskopije (SEM), energijsko disperzne spektrometrije (EDS) in rentgensko fazno analizo (XRD) so ... sistematično raziskovane zlitine v sistemu Sm-Ti. Zlitine so bile pripravljene z obločnim pretaljevanjem čistih izhodnih komponent. Zaradi visokega parnega tlaka samarija in visokega tališča titana so normalne zatehte vsebovale prebitek redke zemlje. Raziskave so pokazale, da v sistemu Sm-Ti nastopa v zelo razširjenem koncentracijskem območju topnostna vrzel v raztaljenem stanju in s tem pogojena zvrstitev dveh nonvariantnih reakcij: -monotektične pri temperaturi 1652°C na strani titana (▫$L_2\Rightarrow \beta_{Ti} + L_1$▫) in -evtektične pri temperaturi 1056°C na strani samarija (▫$L\Rightarrow \gama_{Sm} + \beta_{Ti}$▫). Poleg teh reakcij je ugotovljen tudi polimorfizem zlitin, ki je posledica alotropskih premen obeh zlitinskih elementov - Ti in Sm. Na podlagi raziskav je podan tudi verjetni potek binarnega faznega diagrama Sm-Ti, ki v dostopni literaturi še ni opisan.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 30, št. 3/4, maj-avg. 1996, str. 303-305)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 1996
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 60330

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 30, št. 3/4, maj-avg. 1996, str. 303-305)

loading ...
loading ...
loading ...