Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Ugotavljanje poškodb vrvnih prižemk in analiza vzrokov njihovega nastanka = An assessment of the damage to ropeway clips and an analysis of the source of the damage
    Bajt, Žiga ...
    Vrvna prižemka je nosilni, dinamično obremenjen konstrukcijski element, ki povezuje sedežno obešalo s transportno vrvjo sedežnice. V lanskem letu smo sistematično vizuelno in defektoskopsko ... pregledali večje število prižemk in ostalih vitalnih konstrukcijskih elementov sedežnic. Osnovni cilj preiskav je bil oceniti njihovo stanje, detektirati obstoječe razpoke in ostale poškodbe, ki bi lahko vodile do nenadnih lomov ter določili obseg teh poškodb. Ultrazvočna metoda s posebej prirejeno površinsko sondo se je pokazala kot najprimernejša in izredno zanesljiva metoda za določanje razpok na prižemkah. Rezultati preiskav so pokazali, da ima material prižemk in nekaterih drugih konstrukcijskih elementov zelo nizko žilavost in grobo zrnato feritno - perlitno mikrostrukturo, ki je posledica neustrezne toplotne obdelave. Konstrukcijski elementi iz materiala s tako strukturo ne zagotavljajo zadostne odpornosti proti krhkemu lomu.
    Vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 5, sep.-okt. 2001, str. 291-295)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2001
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 633703

vir: Materiali in tehnologije = Materials and technology. - ISSN 1580-2949 (Letn. 35, št. 5, sep.-okt. 2001, str. 291-295)

loading ...
loading ...
loading ...