Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Karakterizacija surovin za žganje cementnega klinkerja = Characterization of raw materials for cement clinker burning
    Umek, Urban ; Mirtič, Breda
    Cementni klinker izdelujemo iz mineralnih surovin z ustrezno kemično in mineralno sestavo. Najpogosteje se uporablja lapor, ki mu po potrebi dodajamo še apnenec kot nosilec karbonaatne komponente, ... kremen, flišne kamnine ali kakšno drugo, s silikati bogato surovino kot nosilce ▫$SiO_2$▫, boksit kot vir▫$Al_2O_3$▫ in piritne ogorke kot vir ▫$Fe_2O_3$▫. Surovina lahko vsebuje minerale, ki vnašajo v surovinsko mešanico žveplo, npr. pirit. Le-to lahko povzroča nezaželeno oddajanje ▫$SO_3$▫ v ozračje. Emisijo ▫$SO_3$▫ preprečimo, če surovinska mešanaica vsebuje ekvivalentno količino alkalijskih oksidov, ki se z ▫$SO_3$▫ vežejo v alkalijske sulfate in skupaj s klinkerjem v trdni obliki zapustijo peč. V posameznih komponentah surovinske mešanice je bilo s kemično analizo ugotovljeno 1,21 do 2,47 mas.% ▫$SO_3$▫. Preiskava vseh surovinskih komponent z rtg-difrakcijo ni dala nedvoumnega dokaza o piritu kot nosilci žvepla, ker je bila njegova vrednost pod mejo določljivosti. Meritve s simultanim termičnim analizatorjem so v preiskanih vzorcih pokazale na krivulji DTA eksotermni odklon, značilen za oksidacijo pirita pri temperaturi 440°-455°C, ter ustrezno izgubo mase, ki spremlja to reakcijo. Iz izgube mase smo sklepali na količino ▫$SO_2$▫ in iz nje izračunano vsebnost pirita. V preiskovanih surovinskih komponentah je bilo 0,5-1,4 mas.% pirita.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 31, št. 3/4, maj-avg. 1997, str. 223-225)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 1997
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 66474

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 31, št. 3/4, maj-avg. 1997, str. 223-225)

loading ...
loading ...
loading ...