Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
PDF
  • Postimperialni patriarhat i... (naslovnica)
    Postimperialni patriarhat in karnevaleskna periferija : Melania Trump v transnacionalni javnosti
    Vidmar, Ksenija H.
    Članek obravnava recepcijo prve dame Melanie Trump v ameriškem in slovenskem javnem prostoru. Analiza v prvem delu temelji na razčlenitvi medijskih upodobitev v reviji The New Yorker. V drugem delu ... se ukvarja z odzivi v slovenski javnosti s posebnim poudarkom na dveh spletnih portalih (siol.si in delo.si). Temeljna ugotovitev primerjave je, da v ameriškem kontekstu prevladuje distribuiranje medijskih podob Melanie Trump kot naturalizirane prve dame s koreninami na socialističnem Vzhodu. V slovenskem prostoru je dejstvo etnične pripadnosti predmet prisvajanja v nacionalno fantazijo, ki, nasprotno, utrjuje predstavo o razvezi s socialistično preteklostjo, pri čemer pa se, kot pokaže primer postavitve kipa v rojstni Sevnici, kažejo tudi poskusi destabiliziranja dihotomije center-periferija. Študija si na podlagi teh dvoumnih odzivov zastavlja raziskovalno vprašanje usode simbolnega materinstva v dobi transnacionalizacije sodobnih družb.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 58, št. 2, apr.-jun. 2021, str. 447-463, 493)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2021
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 70638339

Digitalne vsebine: dCOBISS


pdf


vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 58, št. 2, apr.-jun. 2021, str. 447-463, 493)

loading ...
loading ...
loading ...