Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Možnosti za ponovno uporabo odpadnega stekla = Some possibilities for the recycling of waste glass
    Ducman, Vilma ; Kovačević, Mihaela
    V prispevku predstavljamo izolacijske plošče iz penjenega stekla, penjene steklene granule in sinter-mozaične ploščice. Osnovna surovina za vse izdelke je odpadno steklo. Za penjene ploščice smo ... odpadno steklo zmleli in mu dodali penila ter jih v modelu žgali nad temperaturo zmehčišča stekla. Na podoben način smo pripravili tudi porozne granule. Sinter-mozaične ploščice pa smo pripravili tako, da smo odpadno steklo ustrezne granulacije stisnili v modelčkih (z dodatkom veziva in pigmentov) ter nato sintrali nad temperaturo zmehčišča stekla. Navidezne gostote tako pripravljenega penjenega stekla so med 0,2 in 0,8 g/▫$cm^3$▫, mikrostruktura je homogena s porami, velikimi do 3 mm, in tlačne trdnosti med 1 in 16 MPa. Upogibne trdnosti sinter-mozaičnih ploščic so nad 40 MPa, trdota po Mohsu je 6, vodna vpojnsot je 0%, ploščice pa so tudi zmrzlinsko odporne.
    Vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 32, št. 5, sep.-okt. 1998, str. 407-409)
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 1998
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 87978

vir: Kovine zlitine tehnologije = Metals alloys technologies. - ISSN 1318-0010 (Letn. 32, št. 5, sep.-okt. 1998, str. 407-409)

loading ...
loading ...
loading ...