Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Prilagodljivi sistem za hlajenje orodij za brizganje plastike s pomočjo termoelektričnih modulov = An adaptive system for cooling injection-moulding moulds via thermoelectric modules
    Žagar, Boštjan, 1977- ...
    Obvladovanje temperaturnih razmer v orodjih za brizganje plastike je eden izmed pomembnejših dejavnikov pri razvoju in izdelavi orodij. Trenutno nadzor nad temperaturami temelji na sistemu hladilnih ... kanalov v orodjih, po katerih hladilno sredstvo dovaja ali odvaja potrebno toploto prek celotnega orodja. Zmogljivosti opisanega sistema so zaradi narave tehnologije v veliko primerih nezadostne potrebam v industriji, ki narekujejo hitre in locirane spremembe temperatur v orodjih. Obsežna studija termodinamičnih pojavov je pokazala, da toplotni tok v orodjih lahko poteka termoelektrično. Predstavljeni sistem nadgrajuje običajne hladilne sisteme, lahko pa deluje tudi kot neodvisen sistem. V prvem primeru sestoji iz enote za merjenje temperatur v orodjih, krmilne enote in termoelektričnih elementov kot izvršilnih elementov. Samostojen sistem potrebuje dodaten prenosnik toplote. Vse enote sestavljajo sklenjeno krmilno zanko. V predstavljenem delu pisci predstavljajo rezultate raziskovalnega dela, ki sestoji iz treh delov, rezultati pa so patentno zaščiteni v A686\2006. Poglavitni rezultati tako testnega, prototipnega kakor tudi industrijskega sklopa se izrazajo v hitri in popolnoma obvladljivem krmiljenju temperature preko celotnega delovnega kroga in vplivih le-te na kakovost plastičnih izdelkov s poudarkom na obvladovanju deformacij. Predstavljena tehnologija in uporaba sta pomemben mejnik na področju obvladovanja temperaturnih razmer in kakovosti končnih izdelkov pri postopku brizganja plastike.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 52, št. 10, sep. 2006, str. 630-644)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 9766683