Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Energijska analiza pridelave oljne ogrščice za potrebe proizvodnje biodizla na Hrvaškem : An energy analysis of rapeseed production for biodiesel in Croatia
    Filipović, Dubravko ; Krička, Tajana
    Preden smo na Hrvaskem začeli s izdelavo biodizla iz olja ogrščice, smo izvedli energijsko analizo pridelave tega pridelka. Podatke, potrebne za energijsko analizo, smo v obdobju 2001 do 2003 zbirali ... na podlagi raziskav, izvedenih na kmetijah v Slavoniji, ki je glavno kmetijsko področje na Hrvaskem. Za izračun dovedene in odvedene energije smo rezultate raziskave uporabili skupaj z energijskimi vrednostmi iz primerjalne literature. Povprečen pridelek oljne ogrščice je bil 3195 kg/ha, njena povprečna vsebnost olja pa 42,5%. Če upoštevamo, da smo oljno ogrščico uporabili za izdelavo biodizla in za krmo živali, je znesek celotne odvedene energije znašal 74,01 GJ/ha. Celotna dovedena energija, potrebna za pridelavo oljne ogrščice, je bila 23,44 GJ/ha, pri čemer je bilo največ te energije namenjene porabi gnojil in goriva. Energijsko razmerje pri pridelavi oljne ogrščice je bilo 3,16, čisti energijski prirastek je bil 50,56 GJ/ha, in energijska donosnost je bila 49,23 L/GJ. Predlagali smo tudi nekatere možnosti varčevanja z energijo v postopku pridelave oljne ogrščice.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 52, št. 10, okt. 2006, str. 680-692)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 9774363