Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Razvoj sistema za nadzor obrabe orodja pri struženju na temelju nevronskih mrež = Development of a neural-networks tool-wear monitoring system for a turning process
    Antić, Aco ; Hodolič, Janko ; Soković, Mirko
    Prispevek podaja rezultate razvoja sistema za nadzor obrabe orodja pri struženju v trdo, v laboratorijskih razmerah, z uporabo sodobnih metod umetne inteligence kakor so nevronske mreže. Eden od ... najbolj pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na zanesljivost postopka struženja, je stanje orodja, zato je sistem za spremljanje stanja orodja razvit tako za laboratorijske kakor tudi razmere v praksi. Prispevek prikazuje raziskave, povezane z izbiro metod in strategije za določanje obrabe orodja po struženju, na podlagi serije laboratorijskih preizkusov. Nadzor stanja orodja je izvajan po posredni metodi na podlagi merjenja rezalnih sil, ki so najboljši pokazatelj stanja orodja med delovanjem, kombinirano z nevronskimi mrežami. Prav tako je predstavljena topologija nevronske mreže, uporabljene za struženje.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 52, št. 11, nov. 2006, str. 763-776)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 9780507