Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Analiza delovanja pnevmatičnega ventila s predkrmilnim piezoventilom = Analysis of the operation of pilot-stage piezo-actuator valves
    Herakovič, Niko ; Noe, Dragica
    Zaradi vse večjih zahtev po boljsih dinamičnih lastnostih in manjši porabi energije pnevmatičnih ventilov, je treba nenehno izboljševati sedanje elektromagnetne aktuatorje, obenem pa raziskati ... možnosti uporabe alternativnih aktuatorjev. Odkar so piezoelektrična premikala, predvsem upogibna, pridobila na preprostosti oz. cenenosti, hitrosti delovanja in zanesljivosti, so v zadnjih letih pritegnila veliko pozornosti tudi za uporabo pri krmiljenju pnevmatičnih ventilov. V okviru predstavljene raziskave je bil razvit predkrmilni ventil z dvema upogibnima piezoelementoma ter prigrajen standardnemu pnevmatičnemu ventilu velikosti ISO 3, 5/2. V prispevku so prikazane bistvene značilnosti piezoelementov, moznosti uporabe le-teh za krmiljeneje pnevmatičnih ventilov in na koncu analiza ventila s predkrmilnim piezoelementom.
    Vir: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 52, št. 12, dec. 2006, str. 835-851)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski, angleški
    COBISS.SI-ID - 9821723