FDV, Osrednja družboslovna knjižnica J. Goričarja, Ljubljana (ODKLJ)
Knjižnica bo zaradi praznikov in kolektivnega dopusta zaprta 27. aprila in od 1. do 4. maja. Delovni čas: 8.00-20.00, sobota 8.00-14.00.
  Več ...
Predmetne oznake    Učbeniki     Zebra   Vodiči
  • Žanrska analiza slovenskih pogovorno-varietejskih oddaj na RTV Slovenija od 1980 do danes [Elektronski vir] : magistrsko delo
    Podergajs, Klara
    Pogovorno-varietejske oddaje so oddaje, ki združujejo glasbo, komedijo in druge oblike zabave. Razvile so se v Ameriki, iz radia so prešle na televizijo, ki je dodala pomemben vizualni del. V ... Sloveniji se je trend teh oddaj začel razvijati v 80. letih prejšnjega stoletja, svojo največjo priljubljenost pa so oddaje doživele v prvih desetih letih novega tisočletja. Zasedale so termine v osrednjem programskem času. Namen naloge je bil preučiti razvoj žanra pogovorno-varietejskih oddaj pri nas in identificirati njihove ključne žanrske značilnosti. Zaradi številčnosti oddaj, ki so se pojavljale tudi na komercialnih televizijah, smo se osredotočili samo na oddaje na RTV Slovenija. Izbrali smo oddaje Košnikova gostilna, Spet doma, Na zdravje! in V petek zvečer. Ugotovili smo, da se v pogovorno-varietejskih oddajah pojavljajo žanrske značilnosti pogovornih, tekmovalnih in igranih oddaj. V oddajah so se ciklično izmenjevale tradicionalne tematike v vsebini oddaje in izgledu studia ter narodno-zabavna glasba, z modernim izgledom studia, zabavno glasbo in več osredotočenosti na goste. V preučevanih oddajah so gostje, voditelji in drugi stalni karakterji preko specifičnega komunikativnega etosa oddaj ustvarjali predstavo navadnih ljudi in reprezentativnih predstavnikov družbe. Žanr je z najnovejšo analizirano oddajo doživel prenovo in se obrnil k povezovanju tradicije z novostmi časa.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [K. Podergajs], 2024
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 196001283