TEOF, Teološka knjižnica Maribor (STK)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Filozofija v času sv. Viktorina Ptujskega
    Stres, Anton
    V ohranjenih besedilih Viktorina Ptujskega ne nejdemo nobene omembe takratne filozofije. Sicer pa zgodovina filozofije označuje prvi dve stoletji po Kristusu kot čas eklekticizma in sinkretizma, ... središče filozofije pa se preseli iz Grčije v Rim. Glavna avtoriteta je bil še vedno Platon, zelo vplivni so bili stoiki, srečujemo pa tudi zastopnike epikurejstva in različne oblike starega skepticizma. Veliki sodobnik Viktorina Ptujskega je bil Plotin. Plotin je imel istega učitelja kakor Origenes, pri katerem se je Viktorin največ navdihoval, Ammoniosa Sakkasa. Meja med filozofijo in religijo ni bila ostro začrtana, platonizem, novoplatonizem, filozofska skepsa in gnosticizem, ki se je takrat že močno pojavljal, so videli v religioznosti - naravni ali razodeti - pravo dovršitev filozofske modrosti in duhovnosti.
    Vir: Zbornik razprav (Str. 177-191)
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2003
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 8256515

vir: Zbornik razprav (Str. 177-191)

loading ...
loading ...
loading ...