Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Ljubljana - vsi oddelki (UKNU)
Spoštovane študentke in študenti!

Obveščamo vas, da je KURS – Komentar Ustave Republike Slovenije – sedaj brezplačno dostopen na spletu!
Obiščite našo spletno stran – Univerzitetna knjižnica Nove univerze, Baze znanja ali neposredno e-kurs.si in poiščite želeno vsebino!
Iskalnik omogoča iskanje po stvarnem kazalu z uporabo predlaganih gesel ali splošno iskanje!

Za dodatne informacije se obrnite neposredno na knjižnico v času uradnih ur, od ponedeljka do petka, od 10.00 do 18.00 ure!

Ekipa UKNU
  • Izstop države članice iz Evropske unije : doktorska disertacija
    Ahmetović, Aldijana
    Pogodba o Evropski uniji v 50. členu določa pravno podlago za izstop države članice iz Evropske unije in sicer prek t.i. dvofaznega postopka, ki ga urejata tako nacionalno pravo kot pravo Evropske ... unije. Kljub temu, da omenjena določba predstavlja predvsem potrditev suverenosti držav članic v luči poglabljanja evropske intergracije je prvi primer izstopa države članice iz Evropske unije razkril pomanjkljivosti pravne ureditve tega vprašanja. Predvsem prek uporabe primerjalne in analitične metode raziskovanja skušamo v nalogi primerjati ne le ureditev izstopa države članice iz mednarodne organizacije temveč tudi izstop federalne enote iz federacije in izsledke uporabiti pri analizi 50. člena Pogodbe o Evropski uniji. Ob tem primerjava nacionalnih ustavnih ureditev glede vprašanja izstopa iz Evropske unije, s posebnim poudarkom na slovenski in britanski ureditvi, ponuja pomembe informacije glede podaje izstopne izjave in pristojnosti posameznih nacionalnih organov v omenjenem postopku. Analiza sodne prakse Sodišča Evropske unije pa osvetljuje predvsem vprašanja povezna s t.i. drugo fazo izstopnega postopka in sklenitvijo sporazuma o prihodnjih odnosih. Rezultati raziskave potrjujejo tezo o pravni podnormiranosti postopka izstopa države članice iz Evropske unije tako v državah članicah kot pravu Evropske unije in terjajo aktivnost zakonodajalca pri celoviti ureditvi omenjenega vprašanja, saj bo le na ta način moč odpraviti pravno negotovost, ki bi spremljala prihodnje izstopne postopke.
    Vrsta gradiva - disertacija ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. Ahmetović], 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 40510211

Rezervirajte gradivo na želenem mestu prevzema.

Mesto prevzema Status gradiva Rezervacija
Centralna enota
Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda
Centralna enota
EPFDR 0000001533
IN: 100002895
Centralna enota
EPFDR 1533
IN: 100002895
prosto - na dom, čas izposoje: 21 dni
Centralna enota
EPFDR 0000001533/ARHIV
IN: 100002896
Centralna enota
EPFDR 1533/ARHIV
IN: 100002896
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...