DIKUL - logo
Faculty of Economics and Business, Maribor (EPF)
WORKING HOURS / BOOK LENDING: Monday, Wednesday, Friday 8.30 - 14.00, Tuesday, Thursday 8.30 - 17.00. READING ROOM: Monday - Thursday 8.30 - 17.00; Friday 8.30 - 14.00. Summer working hours(july-august) / Library and reading room: 9.00 - 14.00.
  • Evropska shema za trgovanje z emisijami in njeni učinki na poslovanje podjetij: študija primerov = EU Emission Trading Scheme and Its Effects on Companies: a field study
    Czerny, Albert ; Čadež, Simon
    Evropska shema za trgovanje z emisijami (ETS) je kot glavni steber v podnebni politiki EU zaživela leta 2005. Cilj študije je preučiti vpliv ETS na poslovanje podjetij, kar smo izvedli s študijo ... primerov petih slovenskih podjetij. Glavne ugotovitve raziskave so naslednje: preučevana podjetja ETS poznajo zelo dobro in so vsa že trgovala z emisijskimi kuponi, večinoma so jih zaradi prevelikih emisij kupovala; z vidika dejanskega zmanjšanja emisij je uvedba ETS na podjetja vplivala stimulativno, saj se z različnimi ukrepi trudijo zmanjšati emisije; glavni problem ETS vidijo podjetja v tem, da predstavlja dodatne stroške in zato konkurenčno oviro v primerjavi s podjetji iz tretjih držav, kjer take sheme nimajo.
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2010
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 10301212