DIKUL - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Pomen dela slovenskih protestantskih piscev 16. stoletja za oblikovanje slovenskega strokovnega izrazja in stilistike strokovnih besedil
    Novak, France, 1934-
    Protestantsko književno delo nas zanima kot postopek in kot dosežek. Postopek nam lahko služi tudi v sodobnosti kot vzorec ravnanja v podobnih položajih, dosežki so pa temelj za nadaljnje delo in nas ... opozarjajo na težavnost in zapletenost pri iskanju najboljših odločitev. Analizirano bo besedje, ki je bilo v rabi za posamezne strokovne pojave, in besedila, ki jim lahko nadenemo oznako strokovna. Analiza bo omejena na najbolj bogata in značilna področja ter najbolj tipična besedila. Pri strokovnem izrazju bosta popisani uporabljeno izrazje in njegovo gibanje, ki je bilo že pri protestantih značilno in živahno. Zlasti bodo prikazane glavne razvojne smeri. Z analizo kasnejših razvojev bo prikazano, kako je protestantski zgled vplival na kasnejše strokovne pisce in kako so protestantski dosežki služili za nadaljnji razvoj strokovnega izrazja. Pri besedilih bo opozorjeno na rešitve, ki so pri strokovnih besedilih značilno drugačne kot pri drugih besedilnih zvrsteh. Analizirani bodo zlasti besedna zveza, zloženi stavčni člen, odvisnik, priredje in poved.
    Type of material - article, component part ; adult, serious
    Publish date - 2007
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 27279661