DIKUL - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Revolucionarni Egipt : arabska pomlad kot posledica (de)kolonizacijskih procesov in Kairska trilogija Naguiba Mahfouza : diplomsko delo
    Rapuš, Urška
    V diplomskem delu opisujem dogodke arabske pomladi v Egiptu s predpostavko, da je do protestov prišlo med drugim tudi zaradi zgodovinskih učinkov kolonializma, ki z dekolonizacijo nikoli niso ... prinesli popolne neodvisnosti od zahodnih držav, temveč se je pojavil celo imperializem ali pa samo nova neokolonialna odvisnost. Z analizo Saidovega dela Orientalizem, ki ima velik vpliv na razvoj postkolonialnih študij, sem analizirala kolonialne diskurze, ki so se v obliki stereotipnih predstav o prebivalcih vzhoda kot divjakih in primitivcih zakoreninili v naši družbi. Egipt so stalno pretresale revolucije, prva pomembnejša je bila revolucija leta 1919, ko so Egipčani zahtevali neodvisno državo, z razglasitvijo neodvisnosti leta 1922 jim je to uspelo, a je Velika Britanija obdržala velik vpliv. Dokončno neodvisnost so pridobili z vojaškim udarom leta 1952 in od takrat je v Egiptu vedno vladala vojaška oblast, ki jo še danes finančno podpirajo Združene države Amerike. Z arabsko pomladjo jim je uspelo strmoglaviti Mubaraka, vendar je vojska zopet izkoristila revolucijo za svoje koristi, v družbi pa se je razširil skrajni islamizem. Analizo revolucije 1919 in družbeno-političnih dogodkov po njej ter sodobne revolucije 2011 sem sklenila z predstavitvijo Kairske trilogije Naugiba Mahfouza. Avtor v svojih treh romanih na svojevrsten način predstavi družbo in politično dogajanje v tistem času, lik padlega protestnika Fahmija pa lahko primerjamo z delovanji izobražene mladine na protestih leta 2011.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [U. Rapuš], 2014
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 55373922

Reserve material at the desired pickup location.

Pickup location Material status Reservation
OHK-Primerjalna književnost in literarna teorija
available - outside loan, loan period: 7 days
Aškerčeva paketnik
Parcel box
available - outside loan, loan period: 7 days
Call number – location, accession no. ... Copy status
OHK - Primerj. knjiž. in lit. teor.
 Dipl 0000000776/SK RAPUŠ U. Revolucionarni Egipt
OHK - Primerj. knjiž. in lit. teor.
 Dipl 776/SK RAPUŠ U. Revolucionarni Egipt
available - outside loan, loan period: 7 days
OHK - Sociologija
 DIP 0000000003 RAPUŠ U. III 1989
OHK - Sociologija
 DIP 3 RAPUŠ U. III 1989
available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...