DIKUL - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Razcepljena ženskost v romanih Idiot Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega in Sto let samote Gabriela Garcíe Márqueza : diplomsko delo
    Sajovec, Sara
    V diplomskem delu raziskujem, na kakšen način reprezentiranje ženskosti, kot jo zaznavam v literarnih ženskih likih v romanih Idiot Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega in Sto let samote Gabriela ... Garcíe Márqueza, sovpada z reprezentacijami ženskosti v Zahodni kulturi. V ta namen se v teoretičnem delu opiram na delo Materinski mit Zdenke Kristan in predstavim zgodovinsko-kulturološki razvoj diskurza o Ženski in Ženskosti, z glavnim poudarkom na analizi vplivov Antične Grčije, krščanstva in psihoanalize Freuda in Lacana na reprezentiranje Ženskosti, ki jo naša kultura pojmuje kot razcepljeno, kot ne-celo in ki Žensko tradicionalno pojmuje kot Devico, Mater ali Prostitutko. V jedrnem delu predstavim lastno analizo in interpretacijo ženskih likov in njihove ženskosti v okviru teh treh tipov reprezentacij. Moja analiza pokaže, da ženski liki v obravnavanih romanih v polnosti ustrezajo kulturnemu reprezentiranju Ženske, saj se izkažejo za razcepljene, ne-cele in determinirane s pripadnostjo tipu Device, Prostitutke ali (patriarhalne) Matere. V sklepnem delu diplomskega dela razmišljam o vprašanju samogeneriranja klasičnih tem v Zahodni literaturi, o simbolni vrednosti smrti Ženske ter o problemu Bralke znotraj patriarhalne Literature.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [S. Knežević], 2016
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 61107042

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Romanski jeziki in knjiž.
SPAN 0000000593
OHK - Romanski jeziki in knjiž.
SPAN 593
available - reading room
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 0000000244 SAJOVEC S. Razcepljena
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 244 SAJOVEC S. Razcepljena
available - reading room
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 0000000244 SAJOVEC S. Razcepljena/CD
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-Rus 244 SAJOVEC S. Razcepljena/CD
loan not possible
loading ...
loading ...
loading ...