DIKUL - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Odnosi med lestvicami slovenske priredbe preizkusa Bayley-III in njihova povezanost z demografskimi spremenljivkami pri malčkih : diplomsko delo
    Mežnar, Urška, 1987-
    V diplomskem delu je avtorica preverjala medsebojno povezanost lestvic in podlestvic ter zanesljivost tretje izdaje razvojno psihološkega preizkusa Lestvic zgodnjega razvoja N. Bayley (Bayley-III, ... Bayley 2006), ki je bil preveden v slovenščino za potrebe mednarodne raziskave in razlike v dosežkih 18-mesečnih malčkov glede na spol, izobrazbo staršev, vključenost v vrtec in vrstni red rojstva pri vzorcu 286 otrok. Izsledki kažejo, da imajo lestvice preizkusa ustrezno zanesljivost, med seboj pa se, razen z Lestvico socialno-čustvenega razvoja, primerno povezujejo. Preizkus je občutljiv tudi na razlike med skupinami. Malčice so v povprečju dosegale pomembno višje dosežke kot malčki pri Lestvici govornega razvoja in pri podlestvicah Govorno izražanje in Govorno razumevanje ter Drobno gibanje. Malčki staršev z višjo izobrazbo so v primerjavi z malčki staršev z nižjo izobrazbo v povprečju dosegali pomembno višje dosežke pri Lestvici socialno-čustvenega razvoja. Malčki, ki v vrtec niso bili vključeni, so v primerjavi z malčki, vključenimi v vrtec v povprečju dosegali pomembno višje dosežke pri Lestvici govornega razvoja in podlestvici Govorno razumevanje ter pri podpodročju prilagoditvenih spretnosti Sporazumevanje. Prvorojenci so v primerjavi z malčki z vsaj enim starejšim sorojencem dosegali v povprečju pomembno višje dosežke pri lestvicah spoznavnega in govornega razvoja, podlestvicah Govorno izražanje in Grobo gibanje. Glede na uveljavljene razlage razlike v dosežkih kažejo na vpliv spodbudnosti okolja na malčkov razvoj. Avtorica predlaga dodatne analize obstoječega slovenskega prevoda razvojnih lestvic Bayley-III (Bayley, 2006) in zaključuje, da bi bila standardizacija preizkusa v Sloveniji potrebna, saj pripomoček trenutno predstavlja enega najbolj sodobnih preizkusov za ocenjevanje zgodnjega psihičnega razvoja, pričujoče delo pa lahko služi kot pilotna raziskava.
    Type of material - undergraduate thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [U. Mežnar], 2016
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 62685026

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
OHK - Psihologija
 Dipl MEŽNAR U. Odnosi
OHK - Psihologija
 Dipl MEŽNAR U. Odnosi
available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...