DIKUL - logo
Faculty of Arts, Lj. - all departments (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Dejanja Frankov in drugih na poti v Jeruzalem : kronika 1. križarske vojne (1096-1099) neznanega avtorja : magistrsko delo
    Lovenjak, Milan
    V magistrskem delu je obravnavan latinski spis z naslovom Gesta Francorum et aliorum Hierosolymitanorum, ki opisuje dogodke 1. križarske vojne. Kroniko, ki jo je ok 1100-1101 napisal nek neznani ... avtor, so kot vir uporabljali številni poznejši pisci. V prvem delu so predstavljeni zgodovinsko ozadje, drugi avtorji, ki pišejo o 1. križarski vojni, kaj je znanega o anonimnem piscu, posebnosti njegovega jezika in stila in rokopisno izročilo, v drugem delu pa latinsko besedilo s komentarjem in prevodom v slovenski jezik. V komentarju so obrazložena težje razumljiva mesta, geografski pojmi, nastopajoče osebe in kronološka vprašanja. Jezik anonimnega pisca vsebuje elemente klasične, srebrne in pozne latinščine, je zgoščen, razumljiv, vendar stilno precej neizbrušen. Zapletenejše stavčne konstrukcije so redke, besedotvorje in skladnja pa glede na klasično normo precej poenostavljeni. Avtorjeva značilnost so tudi razne poenostavitve, na primer izpuščanje h-ja in spreminjanje diftongov v samoglasnike, uporablja pa tudi jezik poezije, liturgije in Svetega pisma. Poleg svetopisemskih citatov so v pripoved vpletene tudi čudežne zgodbe, ki jih avtor razume kot poseg boga, ki naj bi želel pomagati križarjem. Razmeroma pogosta je tudi uporaba premega govora, bodisi s kratkimi citati, posamičnimi stavki ali tudi z nekoliko daljšimi govori posameznikov. V jezikovnem pogledu predstavlja spis Gesta Francorum odličen primer latinščine v času njenega postopnega prehoda v romanske jezike.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [M. Lovenjak], 2019
    Language - latin, slovenian
    COBISS.SI-ID - 70983778

Reserve material at the desired pickup location.

Pickup location Material status Reservation
OHK-Klasična filologija
available - outside loan, loan period: 1 months
Aškerčeva paketnik
Parcel box
available - outside loan, loan period: 1 months
Call number – location, accession no. ... Copy status
OHK - Klasična filologija
 MagB LOVENJAK M. Dejanja Frankov
OHK - Klasična filologija
 MagB LOVENJAK M. Dejanja Frankov
available - outside loan, loan period: 1 months
loading ...
loading ...
loading ...