DIKUL - logo
Faculty of Mechanical Engineering, Lj. (FSLJ)
  • Sodoben tržno prilagodljiv razvoj in proizvodnja novih modulno grajenih pločevinastih izdelkov = Modern market adaptable development and manufacturing of new modular sheet metal parts
    Pepelnjak, Tomaž ; Jurkošek, Boris ; Kuzman, Karl, 1941-
    Sodoben razvoj in proizvodnja novih izdelkov terjajo povezovanje in sodelovanje vseh razvojnih in proizvodnih služb podjetja. Nov izdelek po katerem povprašujejo na trgu oblikujeta oblikovalec in ... konstrukter s sodelovanjem tehnologa glede na načrtovano ceno izdelka. Skupaj optimirajo geometrijsko obliko izdelka glede na razpoložljive proizvodne tehnologije. Vključevanje zamisli krojenih prirezov pri postopkih preoblikovanja izdelka izboljšuje njegovo trdnost ob minimalni porabi materiala. Oblikovanje in konstrukcijo izdelka je treba izpeljati izključno v virtualnem okolju (CA-x), kar omogočijo ustrezna računalniška orodja. Izhod iz virtualnega okolja Ca-x je datoteka z geometrijskimi in tehnološkimi podatki o izdelku. Ta datoteka se nato prenese v prototipno delavnico ali orodjarno. Prototipna izdelava je podprta s sodobnimi koncepti in tehnologijami hitre izdelave prototipov in/ali orodij. Tako se prototipe ali ničto serijo izdela v najkrajšem mogočem času. Pri optimiranju preoblikovalnega procesa lahko s slojevito gradnjo orodij hitro izvedemo rekonstrukcijo ali popravilo orodja. Dobra povezava med vsemi oddelki, ki sodelujejo pri zasnovi in razvoju izdelka, zbiranje in vrednotenje informacij o morebitnih napakah v katerikoli razvojni fazi (FMEA) ter njihovo odpravljanje pred testno serijo, skrajšuje čase uvajanja novega izdelka. Z minimiranjem napak pri razvoju se zmanjšujejo tudi stroški zaradi morebitnih napak na izdelku, ki bi se lahko pojavili v redni proizvodnji. V članku je predstavljen model celovitega povezovanja razvoja, proizvodnje in trženja, ki se od doslej poznanih sistemov razlikuje predvsem po povratnih informacijskih zankah. Z njimi se lahko odzivamo na hitre tržne spremembe in jim prilagajamo izbiro razvojnih in proizvodnih tehnologij za uvajanje in izdelavo novega ali obnovo sedanjega izdelka. Raziskave so potrdile ustreznost modela povezovanja vseh faz razvojnega sistema. Smeri razvoja novih izdelkov se nagibajo k nadaljnjemu širšemu povezovanju celotnega sistema razvoja s fazo proizvodnje in modernih metod trženja. Slednje omogočajo predvsem sodobni komunikacijski mediji, npr.: računalniški prodajni katalogi, internet in virtualne predstavitve izdelkov.
    Source: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Let. 43, št. 9/10, 1997, str. 415-426)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1997
    Language - slovenian, english
    COBISS.SI-ID - 2371099