DIKUL - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Sodelovanje med akademsko raziskovalno sfero in industrijo kot dejavnik družbenega in ekonomskega razvoja
    Mali, Franc, 1955-
    Prispevek se ukvarja z družbenimi vidiki prenosa znanja iz akademske znanstvene sfere v industrijo. Prednost v obravnavi je dana razliČnim oblikam sodelovanja, ki se vzpostavljajo med univerzo, ... industrijo in vlado. Podan je kritični prikaz sprememb, ki se dogajajo na tem področju v znanstveno in tehnološko najbolj razvitih državah, ki so prve krenile po poti napornega spreminjanja družbenega značaja in funkcije akademskega znanstvenega vedenja. Ta se spreminja, gledano epohalno zgodovinsko, vedno bolj iz specializiranega dejavnika v kulturni sferi v osrednji dejavnik družbeno-ekonomskega razvoja. Gre za eno ključnih socialnih inovacij danes, ki vpliva na delovanje vseh treh predhodno omenjenih družbenih akterjev. Ti eni od drugega (deloma) prevzemajo vloge, ki so bile se nedavno tega strogo ločene med seboj. Vse predhodno nakazane spremembe vodijo k redefiniciji klasičnih znanstvenih vrednot, drugačnemu razumevanju pojma intelektualne lastnine itd. Gre za teme,o katerih se je pri nas sele začelo dodobra razpravljati, kar dokazujejo tudi rezultati opravljene empiriène raziskave (intervjuji med direktorji javnih raziskovalnih institutov in dekanov fakultet v Sloveniji). Zato obstaja bojazen, da se bo razkorak med nami in razvitim svetom na tem področju povečeval.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 39, št. 3, maj-jun. 2002, str. 305-320)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2002
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 21208925

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 39, št. 3, maj-jun. 2002, str. 305-320)

loading ...
loading ...
loading ...