DIKUL - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Možnosti regeneracije filtra trdnih delcev v izpuhu dizelskega motorja = Some possibilities for the regeneration of diesel exhaust particle filters
    Zavada, Josip ; Mavrin, Ivan ; Bazijanac, Ernest
    V članku obravnavane možnosti regeneracije filtra trdnih delcev v izpuhu dizelskega motorja kakor tudi spremljajoči problemi. Filter trdnih delcev v izpušnih plinih se vse več uporablja predvsem ... zaradi znižanja dovoljene emisije v vozilih z dizelskim motorjem kar je posebej očitno pri tovornjakih in avtobusih. Trdni delci, nakopičeni v filtru, povečujejo tlak izpušnih plinov in negativno vplivajo na delovanje motorja. Regeneracijo najlaže izvedemo s sežiganjem nakopičenih trdnih delcev. Temperatura izpušnih plinov dizelskih motorjev na omenjenih vozilih ni dovolj visoka, da bi se trdni delci vžgali. Zato je treba temperaturo dvigniti nad potrebno temperaturo za vžig trdnih delcev (550 C). Da bi to učinkovito dosegli, uporabimo spremembe zunaj motorja, ali pa kombinacije sprememb v motorju in zunaj njega. V članku so obravnavane predvsem spremembe zunaj motorja, to so gretje filtra z gorilnikom, električnim grelnikom in mikrovalovno energijo, uporaba dodatkov v gorivu in uporaba katalizatorja.
    Source: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 44, št. 11/12, nov.-dec. 1998, str. 323-332)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 1998
    Language - slovenian, english
    COBISS.SI-ID - 2915355

source: Strojniški vestnik = Journal of mechanical engineering. - ISSN 0039-2480 (Letn. 44, št. 11/12, nov.-dec. 1998, str. 323-332)

loading ...
loading ...
loading ...