DIKUL - logo
National and University Library, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Mala in srednja podjetja z vidika teorije transakcijskih stroškov
    Lah, Marko
    Teorija transakcijskih stroškov (TTS) ima mnoge implikacije tudi za mala in srednja podjetja (MSP). Že v klasični politični ekonomiji je mogoče najti diskurz v smeri TTS, ki pa jih je v nadaljnjem ... razvoju neoklasična teorija podjetja, nerazdružljivo povezana s teorijo popolne konkurence, izničila. Srednje veliko neoklasično popolno konkurenčno podjetje opravlja paradigmatično vlogo, torej je veljavna tudi za velika podjetja. Kljub temu da v neoklasični popolni konkurenci trgi delujejo popolno, brez transakcijskih trenj menjave, je TTS mogoče vključiti. Po drugi strani pa postkeynesianska teorija paradigmatično izpostavlja veliko oligopolno podjetje (megakorporacijo), pri tem pa prezre vlogo manjših podjetij (MSP), ki jih vidi predvsem kot konkurente velikih. Prispevek se osredotoča na načine povezav med velikim podjetjem, hkrati središčem omrežij in transakcijskih stroškov, ki nastanejo v povezavah z MSP. Neoklasična teorija le-te pojasnjuje z marginalističnim cost/benefit aparatom (optimizacijo), postkeynesianska teorija pa z institucionalnimi dejavniki. Slednji pristop poudarja inferiornost ekonomskega položaja MSP, kar se kaže predvsem na področjih cene in perspektiv rasti.
    Source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 50, št. 5/6, sep.-dec. 2013, str. 699-716, 905)
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2013
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 32430941

source: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 50, št. 5/6, sep.-dec. 2013, str. 699-716, 905)

loading ...
loading ...
loading ...