DIKUL - logo
FSS, J. Goričar Central Social Sciences Library, Ljubljana (ODKLJ)
Due to maintenance work, the library will be closed on Friday, August 16, 2024. Opening hours in July and August: 8 a.m. - 3 p.m., Wednesdays 8 a.m. - 5 p.m., Saturdays closed.
 More... 

Subject Headings
    Textbook    Zebra   Research guides
  • Občutljivost (starih in novih) pravil sociološke metode za spolno hierarhijo kot inherentno lastnost družbene strukture
    Jogan, Maca
    Avtorica izhaja iz trditve, da stopnja občutljivosti za hierarhijo med spolomav sociološkem spoznavnem postopku ni naključna, temveč neločljiva sestavina ključnih epistemoloških pravil in opredelitev ... bistvenih značilnosti družbe. Kot primera analizira stara pravila sociološke metode E.Durkheima (1894) in Nova pravila A.Giddensa (1976). Neizrabljenost nekaterih metodičnih nastavkov za senzibilizacijo sociološkega znanstvenega postopka za hierarhijo med spoloma pri E.Durkheimu pojasnjuje predvsem z njegovim razumevanjem vzročnoposledične povezanosti med pojavi (z družbeno koristnostjo kot glavnim vzrokom) ter z definiranjem specifične diference družbenih dejstev in z njihovo izključitvijo iz sfere človeške produkcije. Odmik od oblikovanja socioloških androcentrično afirmativnih znanj pa je po avtorici mogoč z zasukom spoznavnega interesa na vprašanje konstrukcije same družbene resničnosti in ob upoštevanju sistema moči v produkciji legitimnosti celostnega reda, kar vključujejo nova pravila A.Giddensa.
    Type of material - conference contribution
    Publish date - 1991
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 15643997