DIKUL - logo
Theological Faculty, Lj. (TEOFLJ)
Spoštovani uporabniki Knjižnice UL TEOF.

Bazi Knjižnice Ljubljana (TEOFLJ) in Teološke knjižnice Maribor (STK) se bosta v juliju 2024 združili v eno bazo TEOF (v COBISS+). Zato bi vas prosili, da vrnete čim več
izposojenega gradiva, ki ga imate doma; in sicer do 30. junija 2024.

O vseh nadaljnjih postopkih združevanja in vpliv na uporabniški profil članov knjižnice vas bomo obveščali preko COBISS+, po e-sporočilih, spletni strani fakultete UL TEOF in pri izposojevalnih pultih.

Hvala za razumevanje.
Knjižnica UL TEOF
  • Doživljanje starševstva po partnerskem razhodu : magistrsko delo
    Udir, Zala
    Na eni strani je ločitev danes tako pogosta, da bi jo lahko skoraj šteli za običajen pojav, vendar pa je hkrati ena od najbolj stresnih situacij, s katerimi se lahko sreča posameznik. Povzroča namreč ... izjemno čustveno bolečino, ki je težko premagljiva in je povezana z negativnimi učinki tako na fizično kot psihično zdravje. Osrednji namen magistrskega dela je pridobiti vpogled v doživljanje staršev predšolskih otrok po partnerskem razhodu s poudarkom na načine preusmerjanja pozornosti na otrokov čustveni in socialni razvoj. Avtorica je za raziskovanje uporabila poglobljene polstrukturirane intervjuje v okviru fenomenološke metode. V intervjujih je sodelovalo osem udeležencev – štiri ženskega in štiri moškega spola. Povprečna starost udeležencev je 42 let. Od ločitve je preteklo od 3 do 10 let, v povprečju pa je zakon/partnerska zveza trajal/a 10 let. Vsi udeleženci so bili v času intervjuja v ponovnem intimnem odnosu. Rezultati so skladni z ugotovitvami iz znanstvene literature, saj so pokazali, da je razveza travmatična in stresna izkušnja, ki zahteva pravilno regulacijo čustev ob razpadu družine in odsotnosti otroka ter sodelovalni odnos z nekdanjim partnerjem. Določitev meja po ločitvi, ki je najmanj stresna za otroke, pogosto ne bo najmanj stresna ureditev za starše. Razveza v večini ni povezana s koncem dobrega starševstva, ampak je lahko celo začetek kakovostnejšega časa z otrokom. Analiza raziskave je pokazala, da so starši zaskrbljeni glede čustvenega in socialnega razvoja svojih otrok. Magistrsko delo zapolnjuje raziskovalno vrzel v Sloveniji na tem še neraziskanem področju. S podajanjem globokega uvida v živeto izkušnjo udeležencev lahko služi v izobraževalne namene posameznikov, ki se s tem ukvarjajo ali se soočajo z razvezo in starševstvom po partnerskem razhodu.
    Type of material - master's thesis ; adult, serious
    Publication and manufacture - Ljubljana : [Z. Udir], 2024
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 201391875

Call number – location, accession no. ... Copy status Reservation
K1 M 0000002024/0000000010 K1 M 2024/10 available - reading room
loading ...
loading ...
loading ...