DIKUL - logo
(UL)
  • Vrednosti težkih kovin v krvi in specifičnih porfirinov v urinu pri otrocih z avtizmom = Heavy metals and specific porphyrine levels in children with autism
    Macedoni-Lukšič, Marta ...
    Namen naše študije je bil primerjati skupino otrok s spektro avtističnimi motnjami (SAM) in kontrolno skupino otrok z drugimi nevrološkimi motnjami/boleznimi glede krvnih vrednosti težkih kovin ... (cink, baker, aluminij, živo srebro, svinec) in vrednosti specifičnih porfirinov v urinu. V študijo smo vključili skupino otrok s SAM (n=52, povprečna starost=6,2 let) in kontrolno skupino otrok z drugimi nevrološkimi motnjami/boleznimi (n=22, povprečna starost=6,6 let), ki sta bili med seboj primerljivi glede na razvojno starost oz. spoznavne sposobnosti (Mann-Whitney U=565.0, p=.595). Meritve težkih kovin v krvi smo izvedli z atomsko absorbcijsko spektrometrijo, meritve porfirinov v urinu pa z metodo HPLC s fluorimetričnim detektorjem. Pri analizi rezultatov smo uporabili večsmerno analizo kovariance (MANCOVA) in generalizirane linearne modele. Skupini se nista pomembno razlikovali glede vrednosti posameznih težkih kovin v krvi, signifikantna razlika med skupinama je bila le v razmerjuCu/Zn, ki je bilo pomembno višje v skupini otrok s SAM (Wald 2=6.6,df=1, p=.010). Tudi glede vrednosti uroporfirina I, heptakarboksiporfirina I, heksakarboksiporfirina in pentakarboksiporfirina I se skupini nista pomembno razlikovali, ob tem, ko sta bili vrednosti koproporfirina I in koproporfirina III v urinu nižji v skupini otrok s SAM. Glede na zvišano razmerje Cu/Zn bi bilo smiselno določiti krvni vrednosti cinka in bakra pri vseh otrocih s SAM in v primeru potrebe dodati cink v prehrano.
    Type of material - article, component part
    Publish date - 2014
    Language - slovenian
    COBISS.SI-ID - 3687793

source: Zdravniški vestnik [Elektronski vir] : glasilo Slovenskega zdravniškega društva = Slovenian medical journal : Journal of Slovenian Medical Association. - ISSN 1581-0224 (Letn. 83, št. 5, maj 2014, str. 376-386)

Library Call number – location, accession no. ... Copy status
National and University Library, Ljubljana holdings data is not available (database maintenance)
loading ...
loading ...
loading ...