DIKUL - logo
Ekonomsko-poslovna fakulteta, Maribor (EPF)
POSLOVALNI ČAS/ IZPOSOJA NA DOM: Ponedeljek, Sreda, Petek 8.30 - 14.00. Torek, Četrtek 8.30 - 17.00. ČITALNICA: Ponedeljek, Torek, Sreda, Četrtek 8.30 - 17.00, Petek 8.30 - 14.00. Poletni poslovalni čas (julij-avgust) / Knjižnica in čitalnica: torek in četrtek 9.00 - 14.00.
  • Investicije v cestno infrastrukturo in financiranje v času gospodarske krize - primer avtocestne infrastrukture v Sloveniji [Elektronski vir] = Investments in road infrastructure and its financing during the economic crisis - case of Slovenian highway infrastructure
    Oplotnik, Žan ; Mlinarič, Franjo
    Prispevek analizira vlogo in model obnašanja enega največjih investicijskih programov v Sloveniji, s poudarkom na racionalnosti in vzdržnosti njegovega izvajanja v času krčenja gospodarske dinamike. ... Gre za nacionalni avtocestni investicijski program v skupni vrednosti okoli 6 mrd, ki naj bi v obdobju dokončanja investicijske faze zadostil potrebo po osnovni notranji in globalni povezanosti domačih trgov. Glede na naravo tovrstnih vlaganj se danes še bolj kot kadarkoli pojavlja dilema iskanja ravnovesja med obsegom letnih investicij in izkoriščanjem njihove pozitivne vloge pri vzdrževanju domačega povpraševanja na eni strani ter zmožnostjo in racionalnostjo povečevanja finančnega vzvoda oziroma zadolževanja kot glavnega vira financiranja investicijskega programa na drugi strani. Čeprav kratkotrajna gospodarska in finančna kriza ne moreta bistveno spremeniti izhodiščno postavljenih ekonomsko-finančnih parametrov programa, pa bi dlje časa trajajoča recesija, relativno počasno oživljanje gospodarske aktivnosti ter nadaljnja odsotnost javnega financiranja lahko resno ogrozili modelske projekcije finančnega zapiranja projekta, odplačilo dolžniških virov pa zamaknila čez predviden planski horizont.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci
    Leto - 2009
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 9874460