DIKUL - logo
(FFLJ) , (MKL:Odd. 20)
FFLJ:  OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Primerjava slovenskih podnapisov in nemške sinhronizacije : humorni elementi v situacijski komediji 'Alo 'Alo : magistrsko delo
    Lasbaher, Darja
    Magistrska naloga obravnava prevajanje humornih elementov v slovenskih podnaslovih in nemški sinhronizaciji situacijske komedije 'Alo 'Alo. Namen naloge je določiti prevajalske strategije pri ... prevajanju idiomov, besednih iger, idiolekta, vulgarizmov in pesmi, jih med seboj primerjati ter tako ugotoviti, v kateri prevodni različici so humorni elementi bolje ohranjeni. Ker predstavlja prevajanje avdiovizualnega humorja eno najkompleksnejših področij prevajanja, je namen naloge tudi preveriti osnovni koncept (ne)prevedljivosti humorja in ugotoviti, na katerih mestih se humor v prevodih izgublja. Rezultati analize 55 humornih odlomkov so pokazali, da slovenski prevod zaradi večje ekspresivnosti in nižjega registra pogosto zveni bolj humorno od nemškega, vendar pa je pri slovenskem prevajalcu mogoče opaziti tudi pretirano težnjo po dobesednem prevajanju, zaradi česar pride pogosto do resignacije in izgube humorja, še posebej pri prevajanju besednih iger. Pri prevajanju idiolekta je slovenski prevajalec na novo ustvaril pomen besed, ki je bil podoben nameravanemu pomenu, in s tem bolje prenesel humorni učinek. Rezultati analize so prav tako pokazali, da humor v 'Alo 'Alo ne temelji na kulturnih referencah, kot bi bilo zaradi žanra in tematike moč pričakovati, temveč na zabavi množic in najrazličnejših oblikah spolnega namigovanja.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [D. Lasbaher], 2015
    Jezik - slovenski, angleški, nemški
    COBISS.SI-ID - 58866018

Knjižnica Oddelek Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana OHK-Anglistika, germanistika in prevajalstvo OHK - Germanistika
 SKL-MagB LASBAHER D. Primerjava
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...