DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - OHK-Bibliotekarstvo (FFLJ-18)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
PDF
  • Motivacija in razvoj kompetenc na področju pedagoške psihologije [Elektronski vir] : perspektiva ene generacije študentov psihologije = Motivation and development of competencies in educational psychology : a perspective of one generation of students of psychology
    Peklaj, Cirila ; Puklek Levpušček, Melita ; Pečjak, Sonja
    Raziskovanje in evalvacija študijskega procesa je ključni pogoj za njegovo izboljševanje in zagotavljanje kakovostnega visokošolskega študija, v katerem študenti razvijejo vse tiste kompetence, ki so ... potrebne za uspešno delo na področju vzgoje in izobraževanja (VI). V prispevku bo predstavljena longitudinalna raziskava, v kateri smo spremljali razvoj kompetenc bodočih psihologov, kot so jih ocenjevali sami študenti. Pri ocenjevanju razvitosti kompetenc smo izhajali iz modela EuroPsy. V raziskavo je bilo vključenih 43 študentov, ki so v treh zaporedni letih in štirih merjenjih (na začetku in koncu 2. letnika, na koncu 3. letnika dodiplomskega študija in ob koncu 1. letnika magistrskega študija) izpolnjevali Vprašalnik psiholoških kompetenc za področje VI, Lestvico interesa za delo na področju VI, Lestvico pomembnosti vsebin na področju VI ter ocenili željo po opravljanju dela psihologa na posameznih delovnih področjih. Rezultati ocen študentov kažejo postopno in pomembno izboljšanje njihovih kompetenc tekom študija. V vseh letih študenti najvišje ocenjujejo kompetence komunikacije, najnižje pa kompetence intervencije-pomoči. Interes za delo na področju vzgoje in izobraževanja ostaja stabilen v času študija, prav tako tudi zaznavanje pomembnosti vsebin pedagoške psihologije ter zadovoljstva z njo. Med vsemi področji je najbolj zaželeno delo na področju klinične psihologije, področje dela v vzgoji in izobraževanju pa je primerljivo z željo za delo na področju dela in organizacije.
    Vrsta gradiva - e-članek
    Leto - 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 17001731