DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - OHK-Bibliotekarstvo (FFLJ-18)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Povezanost ravnovesja zasebno življenje-študij z izgorelostjo in zavzetostjo študentov [Elektronski vir] : moderatorska vloga študijske motivacije = The relationship between study-life balance and academic burnout and engagement : the moderating role of academic motivation
    Kubot, Živa ; Motaln, Zala
    Pretekle študije so izgorelost in zavzetost večinoma preučevale na zaposlenih, četudi se povezujeta tudi s številnimi izidi na področju študijske uspešnosti kot tudi zdravja in blagostanja študentov. ... Da bi razširili razumevanje dejavnikov študijske izgorelosti in zavzetosti naju je zanimalo, kako ravnovesje v smeri zasebno življenje-študij napoveduje zavzetost in izgorelost študentov ter ali ima študijska motivacija moderatorsko vlogo v tem odnosu. V raziskavi je sodelovalo 604 študentov (od tega 76 % študentk), ki so odgovorili na vprašanja o izgorelosti po zgledu lestvice izčrpanosti Vprašalnika izgorelosti za študente, Utrechtsko lestvico študijske zavzetosti, Lestvico študijske motivacije ter Lestvici interference in obogatitve zasebno življenje-študij. Rezultati so pokazali, da interferenca zasebno življenje-študij napoveduje višjo izgorelost. Nasprotno obogatitev zasebno življenje-študij napoveduje nižjo izgorelost in višjo zavzetost. Notranja motivacija deluje kot varovalni dejavnik pred izgorelostjo in okrepi zavzetost, zunanje motivirani pa so bolj izgoreli in manj zavzeti. Poleg tega izgorelost napoveduje interakcija notranje motivacije in obogatitve, kar pomeni, da ima notranja motivacija bolj blagodejen učinek na nižjo izgorelost pri študentih z nižjo obogatitvijo. Glede na ugotovitve predlagava, da se prihodnje raziskave usmerijo v razvoj intervencij za boljše uravnavanje pozitivnih in negativnih vplivov zasebnega življenja na študij ter na ozaveščanje pedagoških delavcev o pomenu spodbujanja notranje motivacije pri študentih.
    Vir: Eksperimentator [Elektronski vir]. - ISSN 2630-2934 (Letn. 4, 2020, str. 9-20)
    Vrsta gradiva - e-članek
    Leto - 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 28931331