DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - OHK-Bibliotekarstvo (FFLJ-18)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Prepričanja o novem koronavirusu in okuženih s koronavirusom v Sloveniji in Srbiji [Elektronski vir] = Beliefs about the novel coronavirus and the infected in Slovenia and Serbia
    Novak, Ajda, psihologija, 1998- ; Bojković, Aleksandra
    COVID-19 je nalezljiva bolezen, ki je marca 2020 dosegla pandemsko razsežnost. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna prepričanja imajo ljudje o novem koronavirusu in okuženih v Sloveniji in ... Srbiji, saj so izbruhi nalezljivih bolezni v preteklosti povzročali strah in stigmatizacijo okuženih. Zanimalo naju je tudi, ali so se prepričanja ljudi spremenila po prvem potrjenem primeru okužbe v državah. Pregledali sva 19.196 komentarjev pod članki o koronavirusu na spletnih portalih MMC in N1. Komentatorji so kot najpogostejše lastnosti koronavirusa navajali nalezljivost, visoko smrtnost in opozarjali na nepoznanost bolezni, pogosto pa so bili kritični do neustreznega informiranja javnosti. Drugim so priporočali samozaščito, tudi samoizolacijo, in predvidevali verjetne posledice pandemije: gospodarsko škodo in zlom zdravstva. V povezavi s koronavirusom so izražali večinoma negativna čustva, predvsem paniko in negotovost. Kot predpostavljeno, so komentatorji stigmatizirali okužene s koronavirusom. Po prvem potrjenem primeru okužbe so bili komentatorji bolj kritični do ukrepanja pristojnih. Opozarjanje na nepripravljenost države na epidemijo je povzročala negativna čustva pri komentatorjih, te pa je še povečalo podajanje lažnih informacij o lastnostih virusa, zanesljivosti testov ter številu okuženih in umrlih. Na podlagi rezultatov priporočava psihoedukacijo za novinarje in administratorje spletnih portalov, da bi tako pripomogli k ohranjanju duševnega zdravja med prebivalstvom.
    Vir: Eksperimentator [Elektronski vir]. - ISSN 2630-2934 (Letn. 4, 2020, str. 33-42)
    Vrsta gradiva - e-članek
    Leto - 2020
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 28934403