DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - OHK-Bibliotekarstvo (FFLJ-18)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Utjecaj Mindfulness (MBSR) programa na promjene u samopouzdanju i na postizanje "mindfulnessa" [Elektronski vir] = The impact of Mindfulness (MBSR) program on changes in selfesteem and on development of the trait mindfulness
    Bratanović, Asima ; Kobal Grum, Darja
    Mindfulness je u posljednjih nekoliko desetljeća postao jako popularan koncept i predmet mnogih istraživanja. Pokazao se efikasnim pri rješavanju mnogih psiholoških poteškoća, a neke od dobrobiti ... koje su pronađene istraživanjima su: regulacija emocija, smanjenje depresije, prihvatanje sebe i svojih iskustava bez osuđivanja, bolje mentalno zdravlje i opće zadovoljstvo životom. U istraživanju je ispitivan utjecaj jedne od najpoznatijih psiholoških intervencija baziranih na Mindfulnessu, Mindfulness Based Stress Reduction. Na uzorku od 36 ispitanika ispitivano je na koji način učešće u ovom 8 do 10 sedmičnom programu utiče na samopouzdanje, njegovu uslovljenost, kao i na razvoj samog mindfulness-a. Rezultati nisu pokazali značajne promjene u porastu samopouzdanja (M=36,19 prije i M= 38,42 poslije), ali jesu na smanjenje njegove uslovljenosti (samopouzdanje uslovljeno kompetentnočću M= 36,25 prije i M=31,61 poslije); samopouzdanje uslovljeno prihvatanjem (M= 42,11 M= 35,65 poslije), i na povećanje osobine "mindfulness", čije su promjene u istraživanju prikazane za svaku pojedinačnu komponentu. Iako prosječno samopouzdanje nije poraslo do visokog nivoa nakon učešća u programu, njegova uslovljenost kompetentnošću i prihvatanjem se je smanjivala, što ukazuje na pozitivne utjecaje Mindfulnessa na razvijanje bezuslovnog samopouzdanje. Kod ispitanika je također došlo i do razvijanja i porasta svih pet komponenti Mindfulness-a. Neki od nedostataka istraživanja su: mali uzorak ispitanika, ne-specifičnost populacije kada je u pitanju nivo samopouzdanja, ne posjedovanje informacija o ostalim aktivnostima u koje su učesnici mogli biti uključeni u vrijeme trajanja istraživanja i moguće razlike između dva programa na kojima je vršeno ispitivanje. Rezultati ovog istraživanja korisni su za profesionalce u polju pružanja psihološke pomoći, obrazovnom sistemu, ali i svim drugim ljudima koji teže ka psihološkom blagostanju.
    Vrsta gradiva - prispevek na konferenci ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2017
    Jezik - bosanski
    COBISS.SI-ID - 66404450