DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Vpliv reliefnih in topoklimatskih značilnosti na rabo tal na območju zahodnih Haloz = The influence of relief and topoclimatic characteristics on the land use in the region of the West of Haloze
    Žiberna, Igor
    Raba tal v pokrajini je odsev naravnih ter historično in ekonomsko geografskih dejavnikov. Med naravnimi dejavniki v gričevnati pokrajini igrajo zelo pomembno vlogo relief in topoklimatske ... značilnosti. Mednje štejemo tiste klimatske elemente, ki so modificirani zaradi vpliva reliefa. Ta podnevi oblikuje lokalno podnebje predvsem zaradi vpliva naklona in ekspozicije pobočij, ki vplivata na direktno sončno obsevanje in s tem na temperaturo tal in zraka. Ponoči je pomembnejši vpliv relativne višine. Zaradi stekanja hladnega zraka na dna dolin so ta hladnejša od termalnega pasu, ki se pojavlja nekaj deset metrov višje. Med naravnimi dejavniki sta pomebna še prst in litološka zgradba. V prispevku smo analizirali vplive reliefa in tipov prsti na rabo tal v zahodnih Halozah, ki velja za eno najbolj razgibanih gričevnatih pokrajin v severovzhodni Sloveniji.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 15085832