DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Disponibilidad léxica en español como lengua extranjera : el cotejo de las investigaciones en Eslovenia, Salamanca y Finlandia = Leksikalna razpoložljivost v španščini kot tujem jeziku : primerjava raziskav v Sloveniji, Salamanci in na Finskem
    Šifrar Kalan, Marjana
    Avtorica najprej predstavi pojem leksikalne razpoložljivosti, ki pomeni besedišče, ki si ga govorec najprej prikliče v povezavi z določeno temo. Nato predstavi raziskavo o leksikalni ... razpoložljivosti, ki jo je izvedla med slovenskimi dijaki ob koncu njihovega tretjega leta učenja španščine kot tujega jezika. Rezultate raziskave, ki so vezani na deset semantičnih polj, primerja z raziskavama izvedenima med tečajniki španščine kot tujega jezika v Salamanci in finskimi dijaki v Turkuju. Z uporabo leksikalno-statističnega programa Dispolex avtorica v obliki tabel prikaze, da si tuji govorci španščine različnih maternih jezikov prikličejo na določeno temo zelo podobne besede. Ugotavlja, v katerih semantičnih poljih so anketiranci najbolj oz. najmanj produktivni in kje je leksikalno ujemanje med njimi večje oz. manjše. Za bolj poglobljene zaključke o leksikalni razpoložljivosti v španščini kot tujem jeziku se je izkazalo, da bi potrebovali več podatkov o načinu poučevanja in o uèbenikih, ki so jih anketirani pred tem uporabljali.
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2009
    Jezik - španski
    COBISS.SI-ID - 40619106