DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Nemški frazemi, ki vsebujejo štiri naravne elemente (voda, zrak, ogenj, zemlja) in njihove ustreznice v slovenščini [Elektronski vir] : diplomska seminarska naloga
    Prša, Martina
    V diplomski seminarski nalogi se bom ukvarjala s kontrastivno analizo nemških in slovenskih frazemov, ki vsebujejo štiri naravne elemente (tj. voda, zrak, ogenj in zemlja). Med njimi bom opazovala ... razlike in podobnosti tako na oblikoslovni kot semantični ravni. Ugotoviti želim, v kolikšni meri so si nemški in slovenski frazemi z omenjenega področja podobni, ali in v kolikšni meri lahko nemškim frazemom določimo slovensko prevodno ustreznico in kakšno stopnjo ekvivalence ustreznica predstavlja (popolno, delno ali ničto). Izhodišče mojega raziskovanja je, da so si nemški in slovenski frazemi podobni, saj sta se kulturna prostora obeh jezikovnih skupnosti skozi zgodovino tesno prepletala. Pričakujem, da bo število popolnih slovenskih prevodnih ustreznic nemškim frazemom majhno, saj se kljub kulturni povezanosti in podobnostim v jeziku frazemi razlikujejo že po obliki. Za iztočnice bom uporabila nemške frazeme, katerim bom pripisala še parafrazo in primer rabe. Vsakemu primeru bom pripisala še slovensko prevodno ustreznico, ji dodala primer rabe in razlago v slovenščini, na koncu pa podala še stopnjo ekvivalence. Vsakemu primeru bo sledil še kratek komentar, ki bo vseboval podatke o pogostosti uporabe frazema (glede na korpusno analizo), informacije o časopisih, v katerih se pojavlja in morebitne opazke o posebnostih, ugotovljenih pri kontrastivni analizi.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [M. Prša], 2012
    Jezik - slovenski, nemški
    COBISS.SI-ID - 52945250

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Germanistika
 DiplBPCD PRŠA M. Nemški frazemi
OHK - Germanistika
 DiplBPCD PRŠA M. Nemški frazemi
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...