DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Die Darstellung Russlands und der Sowjetunion bei Joseph Roth [Elektronski vir] = Podoba Rusije in Sovjetske zveze pri Josephu Rothu : magistrsko delo
    Cizel, Špela
    Magistrsko delo prikazuje podobo Rusije in Sovjetske zveze pri Josephu Rothu (1894-1939), avstrijskemu pisatelju in novinarju. Njegovi feljtoni in reportaže, ki so med obema vojnama izšli v časniku ... Frankfurter Zeitung, razkrivajo avtorjevo osebno doživljanje takratnih političnih in družbenih razmer. Rothovi feljtoni so zaznamovali tudi kasnejše reportaže. V prvem delu magistrskega dela avtorica z analizo člankov preverja Rothove zapise o Rusiji in Sovjetski zvezi ter se dotakne tudi njegovega potovanja v Rusijo, s katerim je Joseph Roth spremenil svoje stališče o socializmu in ga nadomestil z željo po ponovni obuditvi monarhije z izpostavljeno cesarsko oblastjo. Avtorica se dotakne tudi nekaterih družbenih in političnih sprememb v Rusiji - revolucija in prihod boljševikov na oblast, nastanek Sovjetske zveze in Leninova smrt. Vsebinsko podobo člankov avtorica nadgrajuje z določenimi zgodovinskimi dejstvi, značilnimi za omenjeno medvojno obdobje. Na podlagi člankov poudari teme, ki se jih Roth najpogosteje in najbolj kritično loteva: kritika amerikanizacije ruske družbe, javno mnenje in cenzura v Rusiji ter položaj Judov v Rusiji. V drugem delu magistrskega dela se avtorica osredotoči na dva Rothova romana, katerih osrednja tema je ruska revolucija - Die Flucht ohne Ende (1927) in Der stumme Prophet (1928). V svojih delih Roth z melanholično nostalgijo popisuje življenje med obema vojnama. Metodološko temelji naloga na zbiranju, analizi, interpretaciji in sintezi primarne ter sekundarne literature.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [Š. Cizel], 2016
    Jezik - nemški
    COBISS.SI-ID - 61930594

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Germanistika
 MagBCD CIZEL Š. Darstellung
OHK - Germanistika
 MagBCD CIZEL Š. Darstellung
prosto - za čitalnico
loading ...
loading ...
loading ...