DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Nekateri novejši pogledi na genezo stare cerkvene slovanščine v zvezi s solunsko slovanščino : prispevek k metodologiji genetskega jezikoslovja : diplomsko delo
    Gorinšek, Ana, 1989-
    Diplomsko delo je prispevek k metodologiji genetskega jezikoslovja in se ukvarja predvsem z jezikovno osnovo stare cerkvene slovanščine v povezavi s solunsko slovanščino. Namen dela je razjasniti ... osnovne pojme, kot so stara cerkvena slovanščina, solunska slovanščina in stara bolgarščina, jih postaviti v zgodovinski kontekst in tako podati jasnejšo sliko o tem delu jezikoslovnega raziskovanja. Predstavljeni so trije precej različni pogledi na genezo stare cerkvene slovanščine v povezavi s solunsko slovanščino: Gj. Nikolovski govori o panonski jezikovni osnovi stare cerkvene slovanščine, M. Šekli o makedonsko-bolgarski osnovi stare cerkvene slovanščine, G. Holzer o obojem, vendar izpostavlja razliko med starobolgarskimi narečji, ki bi naj bila osnova stare cerkvene slovanščine, in samo solunsko slovanščino. Holzerjev pogled je v slovenskem jezikoslovju manj poznan in bi zato lahko bil pomemben doprinos v geneolingvistiki, namenjen predvsem kritičnemu razmisleku. Vsak od omenjenih pristopov uporablja drugačno metodologijo, ki pa je tudi ključ do rešitve problema: prvi uporablja besedoslovno in oblikoslovno merilo, drugi sociolingvistično ter grafološko, nato pa iz njega izpeljano glasoslovno, tretji pa izključno glasoslovno. Skozi nalogo je mogoče dokazati, da je znotraj znanstvene jezikoslovne metodologije najbolj ustrezno merilo za ugotavljanje jezikovne sorodnosti glasoslovno, vsa ostala je namreč mogoče tako ali drugače problematizirati.
    Vrsta gradiva - diplomsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. Gorinšek], 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 62493794

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-J 0000000486 GORINŠEK A. Nekateri
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-J 486 GORINŠEK A. Nekateri
prosto - za čitalnico
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-J 0000000486 GORINŠEK A. Nekateri/CD
OHK - Slovenistika in slavistika
 D-J 486 GORINŠEK A. Nekateri/CD
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...