DIKUL - logo
FF, Osrednja humanistična knjižnica, Ljubljana - vsi oddelki (FFLJ)
OHK FF oddelčne knjižnice bodo imele v času poletnih mesecev nekoliko prilagojene urnike. Poletne urnike si lahko ogledate:
Poletni urniki
  • Skupnostno izobraževanje in delovanje društev v lokalnem okolju [Elektronski vir] : študija primera društva Eko krog : magistrsko delo
    Rus, Anita, 1992-
    V magistrskem delu obravnavamo skupnostno izobraževanje in delovanje društev v lokalnem okolju na primeru društva Eko krog, ki je več let skušal preprečiti delovanje cementarne Lafarge v Trbovljah. V ... teoretičnem delu najprej opisujemo geografske značilnosti mesta Trbovlje, kjer smo opisali tako naravnogeografske kot tudi družbenogeografske značilnosti. Osredotočili smo se tudi na degradiranost območja, kjer smo na podlagi že opravljenih analiz in podatkov izpostavili onesnaženost zraka med obratovanjem cementarne in po njenem zaprtju. V nadaljevanju smo opisali podjetje Lafarge Cement d.o.o. in društvo Eko krog, opisali njuno dejavnost ter akcijo društva proti cementarni. Tu smo prepoznali primer skupnostnega izobraževanja, katerega značilnosti smo opisali ob koncu teoretičnega dela. V empiričnem delu predstavljamo rezultate raziskave, ki se je delila na geografski in andragoški del, kjer sta geografskega sestavljala intervjuja z županom Zagorja ob Savi in županjo Trbovelj, andragoškega intervjuji s predsednikom in nekaterimi člani društva ter anketa, ki je bila obdelana združeno. Z intervjuvanjem smo poskušali izvedeti čim več podrobnosti o ustanovitvi in delovanju društva, podpori županov ter izobraževanju v društvu in skupnosti. Z anketiranjem v omenjenih občinah smo izvedeli mnenje krajanov o delovanju društva in zaprtju trboveljske cementarne, kateremu so v veliki večini zaradi čistejšega okolja pripisali pozitiven in zaradi višje brezposelnosti negativen predznak ter njihovo vključenost v akcijo. Društvo je nastalo na podlagi civilnih iniciativ, ki so odreagirale na delovanje cementarne Lafarge v Trbovljah in njihovo delovanje brez potrebnih dovoljenj. S svojimi podporniki so vztrajali do konca leta 2017, ko je sodišče odločilo v njihov prid, industrijski obrat francoske multinacionalke pa je bil zaustavljen. Vmes je bilo zelo pomembno medsebojno izobraževanje in učenje članov društva, ki so zaradi odlične strokovne izobrazbe posameznikov delovali suvereno in odločno. O akciji so obveščali tudi krajane in jih preko različnih medijev poskušali ozavestiti in izobraziti o okoljevarstvenih in naravovarstvenih temeljih ter delovanju cementarne. Namen skupnostnega izobraževanja v omenjeni akciji je bil dosežen, saj so se krajani začeli zavedati vpliva cementarne in so postali bolj aktivni pri ozaveščanju drugih in delovanju na svojem lokalnem območju. S podporo društvu so s svojim izjemnim rezultatom postali primer dobre prakse delovanja društva proti multinacionalki v Sloveniji oziroma svetu.
    Vrsta gradiva - magistrsko delo ; neleposlovje za odrasle
    Založništvo in izdelava - Ljubljana : [A. Rus], 2019
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 69532770

Signatura – lokacija, inventarna št. ... Status izvoda Rezervacija
OHK - Pedagogika in andragogika
 MagB RUS A. Skupnostno
OHK - Pedagogika in andragogika
 MagB RUS A. Skupnostno
ni za izposojo
loading ...
loading ...
loading ...