DIKUL - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Politična znanost pred novimi izzivi : rekonceptualizacija kot odgovor na okoljska poškodovanja?
    Lukšič, Andrej
    V članku avtor obravnava vdor okoljske tematike v javno in politično sfero in kako se z njo sooča državna oblast v liberalnodemokratskem sistemu; ta zaradi specifične konstrukcije, ki je ustavno ... zavarovana, ne sme in ne more neposredno intervenirati v materialno produkcijo, ki je sicer pripoznana kot glavni vir okoljskih poškodovanj. Politična znanost, kolikor je zavezana miselni tradiciji, ki se je vzpostavila s Hobbsovim Leviathanom in Machiavellijevim Vladarjem in jo danes pripoznamo kot mainstream v politični znanosti, ima zaradi fokusiranja samo na razmerje med vladarjem in politično oblastjo vgrajeno konceptualno slepo pego in se z vprašanjem okolja ne more spopasti drugače, kot da ga dojema le kot periferen politični problem. Avtor zato zagovarja tezo, da je treba politično znanost rekonceptualizirati in v ospredje postaviti razmerje med javno oblastjo in materialno produkcijo, če hoče politična znanost ostati na ravni zahteve zgodovinskega trenutka in prispevati k misli za potrebno transformacijo
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, Posebna št., maj 2022, str. 281-293, 389)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2022
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 111836163

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 59, Posebna št., maj 2022, str. 281-293, 389)

loading ...
loading ...
loading ...