DIKUL - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Zdravstveno zavarovanje in pravo EU
    Zuljan, Boštjan
    Vsaka razprava o reformiranju sistema zdravstvenih zavarovanj mora med drugim odgovoriti tudi na vprašanje, kako na uvedbo nekega zakonskega modela zdravstvenega zavarovanja vpliva pravo EU. S ... stališča evropskega prava je pri tem bistvena ugotovitev, ali opravljanje določene zavarovalniške storitve sodi na področje notranjega trga ali v okvir nacionalnega sistema socialne varnosti. Konkurenčno pravo EU in pravila, ki so namenjena delovanju notranjega trga, ne dovoljujejo, da se z nacionalno zakonodajo omejuje konkurenca med zavarovalnicami ali svoboda opravljanja storitev na notranjem trgu, razen če za to obstaja posebna izjema. Vendar pa pravo EU s temi pravili pokriva le tiste oblike zdravstvenih zavarovanj, ki pomenijo opravljanje gospodarske dejavnosti. Izven pravnega okvira EU in v izključni pristojnosti držav članic tako še vedno ostaja pomembno področje zavarovanj, ki delujejo v okviru obveznih sistemov socialne varnosti. Čeprav je meja, ki deli obe področji, tradicionalno zarisana po načelu solidarnosti, razmejitev postane težavna v primerih zdravstvenih zavarovanj, ki združujejo značilnosti obeh glavnih področij.
    Vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 36, št. 14, 6. apr. 2017, pril. str. II-VII)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2017
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 15521361

vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 36, št. 14, 6. apr. 2017, pril. str. II-VII)

loading ...
loading ...
loading ...