DIKUL - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Učinki zelo intenzivne terapije s statini na zmanjšanje obsega koronarne ateroskleroze : študija ASTEROID = Effect of very high-intensity statin therapy on regression of coronary atherosclerosis : the ASTEROID trial
    Nissen, Steven E. ...
    Izhodišče: Prejšnje študije z znotrajžilnim ultrazvokom (IVUS, intravascular ultrasound), ZŽUZ, so dokazale upočasnjeno nastajanje ali celo zaustavitev napredovanja ateroskleroze ob zdravljenju s ... statini, niso pa prinesle prepričljivih dokazov za zmanjšanje glede na odstotek ateromske prostornine (PAV, percent atheroma volume), kar je najbolj stroga meritev z ZŽUZ za dokaz napredovanja ali nazadovanja bolezni. Cilj: Oceniti, ali lahko zelo intenzivnaterapija s statini zmanjša obseg koronarne skleroze, dokazano s preiskavo z ZŽUZ. Zasnova in kraj: Prospektivna, odprta študija, slepa glede končnih izidov, (A Study to Evaluate the Effect of Rosuvastatin on Intravascular-Derived Coronary Atheroma Burden (ASTEROID, ki smo jo izvedli v 53 osnovnih in terciarnih zdravstvenovarstvenih centrih v Združenih državah Amerike, Kanadi, Evropi in Avstraliji. Uporabili smo mobilni sistem ZŽUZ za oceno obremenitve s koronarnim ateromom na začetku in 24 mesecev po zdravljenju. Vsak par začetne ocene in ocene ob sledenju glede na ZŽUZ smo ocenjevili slepo. Bolniki: Med novembrom 2002 in oktobrom 2003 je imelo 507 bolnikov narejeno začetno preiskavo z ZŽUZ in dobili so vsaj en odmerek preučevanega zdravila. Po 24 mesecih so Še 349 bolnikom naredili ZZUZ ob sledenju, ki smo ga lahko dovolj zanesljivo ocenili. Ukrepi: Vsi bolniki so prejeli zelo intenzivno terapijo z rosuvastatinom v odmerku 40 mg/din. Glavni kazalci izida: Že na začetku smo določili dva kazalca učinkovitosti: sprememboPAV in številčno spremembo ateromske prostornine v 10-milimetrskem velikem podsegmentu glede na izhodiščno največjo stopnjo bolezni. Na začetku smo določili tudi sekundarno spremenljivko učinkovitosti, spremembo vse prostornine ateroma na celotni arteriji. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
    Vir: JAMA : the journal of the American Medical Association. - ISSN 1318-1092 (Letn. 14, št. 4, avg. 2006, str. 163-172)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2006
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 21756377