DIKUL - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Vrednote "protestantske etike" v sodobni primerjalni perspektivi
    Klanjšek, Rudi ; Flere, Sergej
    Webrovo delo o nastanku kapitalizma sodi med klasična sociološka dela. Moderni (racionalni) kapitalizem naj bi nastal iz specifičnega nabora idej, tj. iz protestantske motivacije, ki je vodila k ... metodičnemu delu, varčevanju in akumulaciji gmotnega bogastva. Čeprav je bila teza deležna že mnogih preverjanj in kritik, je njena obravnava še vedno zanimiva, predvsem v okviru "razvojnih študij", ki vzroke za odsotnost razvoja iščejo tudi v sferi kulturnih kategorij, kot so npr. vrednote. V tej študiji na podlagi podatkov WVS (1999-2004) analiziramo prisotnost oz. odsotnost nekaterih vrednot protestantske etike po različnih območjih (protestantske evropske države, neprotestantske evropske države, (post)tranzicijske evropske države, ZDA). Ugotovljeno je, da izmerjene vrednote dela, ki bi naj bile tipične za protestantsko etiko, niso bolj zastopane v državah s protestantsko tradicijo, temveč predvsem v (post)tranzicijskih družbah. To lahko tolmačimo časovno specifično, na primer tako, da je Webrova teza bila veljavna v prejšnjih zgodovinskih obdobjih samega nastanka in rasti prvotnega kapitalizma. Vendar to, upoštevajoč druge znanstvene izsledke, kaže tudi na dejstvo, da je veljavnost Webrove teze, kljub njeni "priljubljenosti", lahko vprašljiva.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 215-231, 256)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2016
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 22632712

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 53, posebna št., sep. 2016, str. 215-231, 256)

loading ...
loading ...
loading ...