DIKUL - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Pomembnost aklimatizacije na trekingih s povečano nadmorsko višino = Importance of acclimatisation while trekking at a high altitude
    Jereb, Blaž, 1960- ; Burnik, Stojan
    Trekingi, ki jih v visoka gorstva organizirajo razne turistične agencije, so zadnjih nekaj let zelo popularni. Ciljna skupina turističnih agencij so predvsem novodobni podjetniki, ki nimajo težav z ... denarjem, živijo pa v pomanjkanju časa. Tako se udeležujejo raznih organiziranih, lahko pa tudi neorganiziranih trekingov v dežele, ki imajo visoka gorstev, kot so Himalaja, Andi itd. Za gibanje v teh gorstvih je potrebna dovolj dolga aklimatizacija. če je ta nepravilna, lahko nastopi višinska bolezen in v skrajnem primeru celo smrt. Da ne bi prihajalo do tako kritičnih situacij, je potrebno upoštevati zakonitosti bivanja na povečani nadmorski višini in pri tem spremljati počutje. Bolje je, če se te občutke lahko dopolni še s kakšnim objektivnim kazalcem kvalitete aklimatizacije. To bi lahko bila frekvenca srca.
    Vir: Šport : revija za teoretična in praktična vprašanja športa. - ISSN 0353-7455 (Letn. 56, št. 3/4, 2008, priloga str. 43-48)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2008
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 3452081