DIKUL - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Spol in rabe intimnih tehnologij
    Pušnik, Maruša ; Luthar, Breda
    Članek temelji na etnografski študiji spolne diferenciacije mladega občinstva novih medijev v kontekstu vsakdanjega življenja. Izhajava iz predpostavke, da je družabne medije potrebno obravnavati kot ... žanre z specifično žanrsko mizansceno in ideologijo, ki okvirjajo specifične oblike spolno specifične družabnosti in hkrati prakse distinkcije. Ugotavljava, da se v sodobnih pogojih naturalizacije družabnih medijev ter "konstantne navzočnosti" in "omrežene povezanosti" v veliki meri reproducirajo tradicionalne razlike med ženskimi in moškimi uporabniki/ proizvajalci. Ženske so pogosteje uporabnice družabnih platform za družabno in emocionalno povezovanje in konstitucijo potrošne subjektivitete, moški pa uporabljajo medije bolj instrumentalno in za kreiranje alternativne realnosti pri igricah in športu. Na ta način se v digitalni kulturi reproducira dihotomija med "navznoter usmerjenimi" okusi žensk in "navzven usmerjenimi" okusi moških, ki organizira že potrošnjo televizije ter jo podpirajo tudi razredne razlike.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 3/4, maj-avg. 2017, str. 649-667, 704)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2017
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 35055453

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 54, št. 3/4, maj-avg. 2017, str. 649-667, 704)

loading ...
loading ...
loading ...