DIKUL - logo
Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (NUK)
Naročanje gradiva za izposojo na dom
Naročanje gradiva za izposojo v čitalnice
Naročanje kopij člankov
Urnik dostave gradiva z oznako DS v signaturi
  • Vizualna kultura v vizualni antropologiji
    Križnar, Naško
    Avtor v prispevku nakazuje nekatere značilnosti razmerja med vizualnimi študijami in vizualno antropologijo, njune skupne interese in razlike. Vizualne študije so interdisciplinarna poddisciplina na ... obrobju umetnostne zgodovine, semiotike, komunikacijske teorije, antropologije in filozofije. Potencialni objekt raziskovanja je vizualna kultura, ki vključuje zlasti film,fotografijo, oglaševanje, video in internet, manj slikarstvo, kiparstvo in arhitekturo. Značilni produkt vizualne antropologije je etnografski film, ki je povzročil, da je prišlo na področju vizualne antropologije do spraševanja o naravi vizualnega medija in s tem do pazljivejšega določanja njegovih meja v antropologiji. Etnografski film ali bolje film v antropologijije postal prvi objekt vizualnih raziskav v vizualni antropologiji, eden od številnih vizualnih pojavov. S prizadevanji raziskovalcev, pretežno ameriških, se je že leta 1969 oblikoval pojem antropologije vizualnih komunikacij, v kateri so integrirani trije koncepti: antropologija, komunikacija in vizualno slikovni način. V članku je obravnavan tudi položaj vizualne antropologije v Sloveniji. Podrobneje je prikazana vizualna raziskava domačih video arhivov kot primer obravnave vizualnih tekstov. Preučevanje vizualnega sistema domačih snemalcev odpira novo poglavje v raziskovanju kulture: študij video snemanja kot sklopa telesnih tehnik, vizualne komunikacije in estetike.
    Vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr.-jun. 2005, str. 332-344)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del
    Leto - 2005
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 512674329

vir: Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja. - ISSN 0040-3598 (Letn. 42, št. 2/3, apr.-jun. 2005, str. 332-344)

loading ...
loading ...
loading ...