DIKUL - logo
Pravna fakulteta, Ljubljana (PRFLJ)
POLETNI DELOVNI ČAS (julij in avgust 2024)
Knjižnica bo odprta od ponedeljka do petka od 8.00 do 14.00.
Knjižnica bo izjemoma zaprta od 29. 7. do 2. 8. (en teden) in 16. 8. (dan med praznikom in vikendom).
  • Razpihovanje pravne megle na področju ICO
    Setnikar, Nejc ; Šutanovac, Lena
    Tehnologija veriženja (podatkovnih) blokov (tudi veriga podatkovnih blokov), ki jo javnost bolje pozna pod angleško ustreznico blockchain, je eden izmed največjih tehnoloških izumov v zadnjih letih, ... primerljiv z izumom interneta. V zadnjem letu so se na tem področju zgodile številne velike spremembe. V nekaterih zveznih državah ZDA so uzakonili podlago za uporabo pametnih pogodb in pametnih registrov, na Švedskem in v Gruziji bo na tej tehnologiji temeljila zemljiška knjiga, Allianz, ena največjih zavarovalniških multinacionalk, bo svoje zavarovalne produkte dala v verigo podatkovnih blokov, v švicarskem kantonu Zug se bodo lahko upravne takse plačevale v za ta namen izdani kriptovaluti. To je le nekaj primerov uporabe tehnologije veriženja blokov. Tudi med potrošniki strmo naraščata zanimanje za in uporaba kriptovalut ter kriptožetonov. Javne ponudbe kriptožetonov (ang. initial coin offerings - ICO) so v porastu, tržna kapitalizacija je že presegla 3 milijarde dolarjev, zato se pojavlja pomembno pravno vprašanje: kakšno pravno naravo imajo kriptožetoni? Države se soočajo z dilemo, kako urediti področje kriptožetonov in dotičnega načina množičnega financiranja brez prevelikega posega v inovativne poslovne rešitve in uspešne podjetniške zgodbe.
    Vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 36, št. 48, 14. dec. 2017, pril. str. II-VIII)
    Vrsta gradiva - članek, sestavni del ; neleposlovje za odrasle
    Leto - 2017
    Jezik - slovenski
    COBISS.SI-ID - 4487624

vir: Pravna praksa : PP : časopis za pravna vprašanja. - ISSN 0352-0730 (Leto 36, št. 48, 14. dec. 2017, pril. str. II-VIII)

loading ...
loading ...
loading ...